4.5 Trustpilot
Gratis byte

Glidvalla

Glidvax är till för att ge bästa glid i skidorna. Du kan enkelt applicera slipvaxet själv och till och med relativt enkelt. Glidevaxet ska appliceras på fram- och baksidan av längdskidorna och INTE i fästzonen. Om du gör detta kan fästvaxet inte fästas ordentligt på skidan, och du kommer att uppleva att det glider tillbaka.

Lazy loading test image

Vad är glidvalla?

Glidvax, som namnet indikerar, är gjort för att ge dina alpina eller längdskidor ett bra glid. Glidevax ska se till att både fram- och baksidan av dina skidor är släta, så att du får mesta möjliga fart när du åker längdåkning. På alpin skidåkning ska glidvaxet appliceras på hela skidan, så att du får bästa glid. Glidvax är en hård vaxklump som måste värmas upp för att kunna appliceras på skidorna. Du kan dock även få glidvax som inte behöver värmas upp men som däremot är lätt att applicera. Dessa är lätta att ta med sig på skidsemestern, så att du snabbt och enkelt kan ge dina skidor extra vax.

Hur odlar du skidor?

När du ska lägga vaxet på skidorna är det viktigt att stabilisera dina skidor så att de är lätta att arbeta med. Dessutom får skidorna inte låsas av, då de ska kunna röra sig när de blir varma. Du börjar med att värma upp vaxet med ett strykjärn, varefter du applicerar vaxet på dina skidor med små droppar. Järnet körs sedan över skidorna för att fördela vaxet. Till sist låter du det torka, varefter du tar bort allt överflödigt vax med en plexiskrapa.

Lazy loading test image

Finns det olika typer av vax?

Ja, det finns många olika typer av glidvax. Bland annat finns det vax i olika grader beroende på vilken temperatur skidorna ska användas i. Detta används dock mest för längdskidåkning där ett bra glid är av största vikt för snabbheten. Vill du bara vaxa alpina skidor kan du bara köpa ett universalvax.

Lazy loading test image

Hur ofta bör du applicera glidvalla?

Vax håller vanligtvis 4-5 dagar på skidor. Efter detta måste du ansöka igen för att få rätt glid. Därför kan det vara en fördel att ha med sig en "easy glider" på skidsemestern som är lätt att applicera när man ska värma upp vaxet. Det är dock skillnad på hur hårt ytan sliter på vaxet och man kan därför ibland köra längre eller kortare på ett vax beroende på förhållandena. Om du helt enkelt ser till att vaxa skidorna innan skidsemestern är det typiskt sett inga problem att stå med dem en vecka utan att vaxa dem innan du ska iväg igen.

KONTAKTA OSS

Supporten är öppen 10.00 - 15.00
S. Stubsvej 20, 7080 Børkop, Danmark